• Головна
  • Харчова нержавіюча сталь: норми безпеки та сучасні вимоги
15:00, 7 грудня 2023 р.
Новини компаній

Харчова нержавіюча сталь: норми безпеки та сучасні вимоги


"Героїня" статті - дивовижний матеріал, який не можна віднести ні до чорних, ні до кольорових металів. Такі сплави з повним правом можна називати "свій серед чужих і чужий серед своїх", хоча в одному вони завжди хороші, з якого погляду не подивися: будь-який вид прокату, наприклад, лист нержавійки, коло або труба, мають чудові антикорозійні властивості. За цю характеристику відповідальний хром, його вміст має досягати хоча б 13%.

Додавання інших легуючих добавок стає причиною набуття сплавом нових властивостей, або посилюються вже наявні здібності. Так нержавійка стає міцнішою, ще відчайдушніше протистоїть корозії, переходить у ранг жароміцних або жаростійких матеріалів. І навіть може експлуатуватися в контакті з агресивними хімічно активними середовищами і речовинами, тобто стає кислотостійкою.

Але більш знайома всім пересічним характеристика нержавіючої сталі, яка дозволяє використовувати її в харчовій промисловості - це хімічна інертність. Якби не така здатність, ніхто б не використовував кухонне начиння або професійне обладнання для ресторанів і кафе, виготовлені з нержавійки.

На практиці хімічна інертність проявляється в тому, що в різних умовах експлуатації вироби з таких сплавів не вступають в реакцію з речовинами і сполуками, що містяться в навколишньому середовищі або в матеріалах і середовищах, що контактують з ними. Ясна річ, що стандарти безпеки і сучасні вимоги до харчової нержавійки істотно відрізняються від тих, що були нормою десятиліття тому. Давайте дізнаємося докладніше, яким має бути такий затребуваний у різних сферах матеріал.

Харчова нержавіюча сталь: норми безпеки та сучасні вимоги, фото-1

Харчова нержавійка: головний принцип - "не нашкодь"

Цілком природно, що існують стандарти, яким мають відповідати вироби та обладнання, виготовлені з нержавіючої сталі. Ми зібрали основні відомості, які потрібно знати про такий різновид сплавів із нержавійки:

  • Стандарти DIN та ISO містять основні вимоги до якості та характеристик харчової нержавіючої сталі. Для кожного класу виробів або обладнання вони свої, як і номер стандарту. Скажімо, за харчопроводи і трубопроводи відповідає DIN 11850.
  • Важливою характеристикою харчової нержавійки є збереження гладкості в процесі експлуатації, що важливо для можливості чистити вироби, обробляти та обслуговувати обладнання.
  • Будь-який сплав такого роду не тільки має бути безпечним для здоров'я в нормальних умовах, а й зберігати свої властивості в процесі експлуатації. Наприклад, відповідати сучасним нормам, які прийняті щодо сталей з важкими металами в складі (скажімо, з тим же титаном або нікелем).
  • Додавання титану в сплав не тільки підвищує характеристики міцності, а й антикорозійну стійкість, а також при правильній частці легуючої речовини надає сталі здатності не змінювати своїх властивостей за високих температур і в умовах впливу агресивних середовищ. Такі характеристики допомагають виробам довго контактувати з харчовими продуктами, а обладнанню витримувати значні експлуатаційні навантаження.
  • Кожна марка харчової нержавійки має власну оптимальну сферу застосування. Так, сплав AISI 316 завдяки високій стійкості до впливу агресивних середовищ застосовується при виготовленні обладнання, наприклад, використовуваного на професійних кухнях. Він витримує регулярний вплив мийних засобів, содових і кислотних розчинів, призначених для чищення та миття обладнання. Також така марка, так само як AISI 304, підійде для будівництва трубопроводів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

live comments feed...