Новини компаній
12:29, 12 вересня 2023 р.

Що таке кухонний шеф-ніж

Новини компаній
Що таке кухонний шеф-ніж, фото-1

Доброго дня!

Сьогодні ми поговоримо про кухонний шеф-ніж – надзвичайно важливий інструмент на кухні, який заслуговує нашої уваги.

Шеф-ніж – це символ європейської кухні, історія якого налічує багато століть.

Він має досить довге лезо (зазвичай близько 20 - 30 сантиметрів), і виготовляється з високоякісної вуглецевої чи нержавіючої сталі. Останнім часом все більшу популярність набирають ножі з керамічними клинками.

Все ж, досі частіш за все шеф-ножі виготовляють з різних типів сталі. Найдорожчі та найякісніші мають багатошарові ковані клинки з високовуглецевої сталі. Але й сучасні сорти нержавійок здатні здивувати вас своєю надійність та здатністю довго утримувати гостроту леза.

До того ж, нержавіюча сталь забезпечує стійкість до корозії.

Керамічні леза також довго залишаються гострими та не бояться іржі, але вони дуже чутливі до ударних навантажень та можуть розколотись, якщо ви їх вроните.

Обов'язково звертайте увагу на руків'я ножа - воно повинне мати зручну форму і бути зробленою з міцного матеріалу. Також рекомендуємо вам уникати суцільнометалевих варіантів. Бо таке руків'я стає слизьким, коли намокає, остигає від холоду та розпечується від жару. І воду, і холод, і жар ви можете легко знайти на сучасній кухні. Тому ми вас і попереджуємо.

Гостре лезо шеф-ножа забезпечує легке і точне нарізання будь-яких продуктів, будь то овочі, м'ясо або риба. Його стабільну і міцна конструкція дозволяє робити ним роботу з великими навантаженнями, тому якісним шеф-ножем можна як тонко та точно нарізати свіжий огірок, так і розколоти (обухом) міцний горіх. Все це шеф-ніж зробить з легкістю.

Профі рекомендують вибирати шеф-ніж так, щоби його довжина примірно дорівнювала довжині вашого передпліччя.

Таким чином, щоби ми могли вважати шеф-ніж хорошим, він повинен мати гостре і міцне лезо, зручне руків'я, а також бути добре збалансованим. Крім того, якщо ніж буде використовуватись на домашній кухні, важливо, щоб він легко піддаються заточуванню та обслуговуванню. Саме тому найбільш популярними для домашньої кухні варіантами є шеф-ножі виготовлені з якісної нержавіючої сталі.

Як і де використовують шеф-ніж

Шеф-ніж можна зустріти на кухнях ресторанів, готелів, а також на домашніх кухнях. Він допомагає професіоналам створювати шедеври гастрономії, а аматорам – здобувати нові навички та насолоджуватися приготуванням улюблених страв.

Завдяки його універсальності, ви можете готувати все, що завгодно – від фруктових салатів та закусок до складних страв з м'яса чи риби.

Якщо ви розмірковуєте, чи варто придбати якісний шеф-ніж, відповідь однозначна – так! Він буде чудовим доповненням до знаряддя вашої кухні, незалежно від того, професіонал ви, чи аматор. Шеф-ніж робить процес приготування більш комфортним і швидким. Саме тому профі кажуть, що шеф-ніж має бути самим якісним та самим дорогим ножем на кухні (з тих, що ви зможете собі дозволити). Звісно, на домашній кухні просто не потрібен дорогий професійний ніж з японської чи дамаської вуглецевої сталі. Але й намагатися надто заощадити на ньому краще не треба.

Чи є ще якісь важливі та корисні кухонні ножі крім шеф-ножа

Що таке кухонний шеф-ніж, фото-2

Якщо говорити про ножі які теж будуть корисними на сучасній кухні, то варто згадати:

  • Сантоку – це японський ніж з дещо коротшим і легшим лезом. Він також дуже універсальний і підходить для точного та охайного нарізання м'яса, риби і овочів.
  • Універсальний ніж – має менше лезо, і він призначений для більшості завдань для яких шеф-ніж буде дещо великим чи надмірним. Універсальний ніж бере на себе більшу частину рутинної роботи по кухні
  • Ніж для нарізання хліба – має зубчасте лезо, що дозволяє легко нарізати хліб не пошкодивши та не розкришивши його.
  • Маленький ніж для нарізання овочів і фруктів. Неперевершений там де потрібна точна, тонка робота.

Як доглядають за шеф-ножем

  • Щоби забезпечити тривалий термін служби шеф-ножа, слід дотримуватися кількох простихправил догляду:
  • Після використання ножа ретельно його вимийте і обсушіть.
  • Не мийте ніж у посудомийній машині! Завжди робіть це вручну (навіть, якщо виробник каже інакше).
  • Тримайте ніж завжди гострим. Після кожного вживання підправляйте його лезо на мусаті.
  • Зберігайте ніж на спеціальній підставці або на магнітній стрічці, щоб уникнути пошкодження леза. Не треба класти його у ящик до виделок та ложок! Це небезпечно для вас, та погано для леза ножа!

Необхідні підсумки та добрі побажання

Кухонний шеф-ніж – це надзвичайно корисний інструмент для будь-якого кухаря. Тож, не вагайтеся і обирайте свого незамінного помічника на кухні! Вибір зараз великий, ви обов'язково знайдете той ніж, що вам сподобається!

Бажаємо вам удачі у всіх ваших кулінарних починаннях! Ну а добрий шеф-ніж вам у цьому обов'язково допоможе!

Джерело - https://grandway.ua/catalog/nozhi-kuhonnye/shef-nozhi/

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
live comments feed...