
Дегустація шотландського віскі: 5 порад, як зробити це правильно
Британський кінорежисер Кен Лоуч помістив шотландський віскі у центр свого фільму «Частина ангелів», пропонуючи глядачам поглянути на мистецтво дегустації та покладання на лаври дуже цінного мільйонного дистиляту. На щастя, респектабельні односолодові віскі зараз доступні кожному без необхідності влазити в борги. Але підхід не змінюється: щоб повністю оцінити цей дивовижний напій, потрібен особливий метод. Отже подивимось, що потрібно і що не можна робити, щоб повною мірою насолодитися першокласним односолодовим віскі.

Як вибрати бокал
Перший крок – використовувати правильну склянку, яка повинна мати широку шийку, щоб полегшити проходження ароматів. «Повітряна куля», наприклад, ідеально підходить для коньяку, але не для віскі, саме тому, що вона занадто щільно закривається та зберігає аромати. Щоб напевно перестрахуватися, можна звернутися до Glencairn, шотландської компанії, що спеціалізується на виробництві келихів, розроблених спеціально для односолодових віскі.
Як подавати шотландський віскі
Лід заборонений, тому що він спотворює насиченість дистиляту та знижує чутливість смакових рецепторів. Віскі п'ють кімнатної температури, не розбавляючи його газировкою, колою або чимось іншим. Єдина рідина, з якою можна комбінувати, це прісна вода, яку потрібно подавати окремо. В ідеалі було б відновити той самий тип, який використовувався під час дистиляції, хоча у переважній більшості випадків це нездійсненна місія.
Як посилити букет
Дегустація починається з носа. Перший вдих повинен бути невеликим і швидким, щоб підготувати нюх до аромату, відмінного від повсякденного. Тільки після цього можна довше нюхати вдруге та втретє, але без фанатизму: потрібно уникати перевантаження відчуттів та плутанини для носа. Нюхання води – добрий спосіб «очистити» нюх і насолодитися букетом віскі в кращому вигляді.
Як дегустувати шотландський віскі
Перший ковток використовується для підготовки до дегустації. Фахівці рекомендують потримати невелику кількість на середині язика протягом кількох секунд. Потім настає час зробити більш насичений ковток, який потрібно повільно циркулювати у роті та по всьому язикові. Починаючи з третього ковтка, рекомендується прийом невеликої кількості води перед кожним наступним ковтком, це дозволяє не перевантажувати піднебіння. Додатковий трюк: у цей момент також можна додати кілька крапель води до склянки для віскі, щоб «відкрити» його.

Односолодовий віскі: з чим поєднувати
Хороший віскі - це задоволення, яким можна насолодитися в момент розслаблення, не поспішаючи, можливо, з якоюсь парною закускою: ідеально підходять сир і шоколад, а також в'ялене м'ясо, копчений лосось або фундук.
Залишається питання покупки справжнього шотландського віскі, але воно легко вирішується на сторінках каталогу онлайн-магазину Vintage. Тут представлені найкращі його сорти, які можна купити зі знижкою до 20% та безкоштовною доставкою до будь-якої точки України, якщо сума замовлення перевищує 500 грн.