Виробництво круп з пшениці
Люди вживають у їжу зерна пшениці з давніх-давен. Якщо їх не обробити, навіть при тривалому варінні їхня внутрішня оболонка залишається щільною. Це ускладнює пережовування продукту, його засвоєння. Тому зерна необхідно очистити від оболонок, відшліфувати та подрібнити. З цією метою для обладнання цехів та заводів з виробництва круп необхідно купити крупорушку – машину, що використовується для отримання із зерен крупи.
Підготовка пшениці до перероблювання
Цей процес є цілою системою підготовчих заходів. На першому етапі злаки піддаються очищенню від легких та великих домішок з використанням повітряно-ситових сепараторів. Поділ на фракції складає ситі з розміром отворів 2,4X20 мм. Потім кожна з них піддається сепаруванню на ситах з отворами 1.7 та 1.6Х20 міліметрів. Все, що пройшло через отвір в 1.6 мм, вважається некормовими відходами (III категорія). Їх просто знищують.
Минуле «випробування» ситами з отворами 1.7Х20 сировину відправляють у каменедробильні машини для відділення мінеральних домішок і трієри для його звільнення від довгих і коротких домішок. У пшениці нерідко зустрічається багато гречки татарської. У нас її насіння використовують у вигляді корму для свиней, коней, курчат. Відокремити цю домішку від зерен пшениці досить складно. Для цього сировину пропускають через трієри, ситові та повітряні сепаратори.
Наступний етап підготовки зерна до перероблювання полягає у його гідротермічній обробці. Проводиться ГТО з використанням пропарювачів, зволожувачів та сушарок. Такий захід сприяє:
- поліпшенню технологічних властивостей зерна;
- створення оптимальних умов для його перероблювання;
- одержання круп з високими поживними властивостями, привабливим зовнішнім виглядом, смаком, кольором та іншими органолептичними характеристиками;
- вироблення стійкості під час зберігання.
Гідротермічна обробка підвищує міцність ядра зерна, робить відділення оболонок легшим. Це сприяє зменшенню мучелі, збільшує вихід пшеничної крупи. Після ГТО зерно піддається лущенню в обійцевих або лущильно-шліфувальних агрегатах.
Технологія перероблювання
Для перетворення підготовленого зерна на крупу потрібна наявність наступних агрегатів та спеціальних машин:
- магнітної колонки;
- лущильно-шліфувальних пристроїв;
- аспіратора;
- вальцевого верстата;
- розсіву;
- бурата.
Очищення зерна від можливих металевих домішок здійснюється за допомогою магнітної колонки. Після цього сировина тричі піддається шліфуванню та поліруванню в лущильно-шліфувальній машині, а також піддається впливу аспіратора. Пройшов таку обробку продукт поміщається в машину, що просіває, яка має назву розсів. Там відбувається його розподіл на фракції відповідно до розмірів. Найбільшу продукцію, що залишається на ситі з діаметром отворів 3.8 мм, поміщають у вальцевий верстат.У ньому вона проходить додаткове подрібнення.
За допомогою машини, що просіває, що має назву бурат, здійснюється остаточний поділ на фракції. Після цього здійснюється остаточне полірування окремо великих та дрібних фракцій на трьох системах, призначених для здійснення цього процесу. Провіяну крупу відправляють на упаковку, а потім на склад готової продукції.
Висновок
Як бачите, отримання пшеничного крупи – процес багатоступінчастий. Він вимагає використання цілого ряду апаратів та машин. Щоб кінцевий продукт був якісним, купуйте агрегати для його виготовлення у споживачів компанії, що користується довірою Olis.